Wytzes motivatie

Waarom ik dit wil

Bossen zijn onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering, maar ze worden ook bedreigd. Ons bos op de Biesterije staat er grotendeels nog goed bij. Maar ik zie ook daar de voortekenen van sterfte. Stervend bos stoot CO2 uit in plaats van het op te slaan. Dus dat willen we voorkomen, voor de natuur én vanwege de waarde van het hout.

We doen op de Biesterije al best wat om het bos gezond te houden: selectieve kap, natuurlijke verjonging, soortenmenging, klimaatslimme soorten. Allemaal keuzes waardoor we minder hout kunnen oogsten. Dat vinden we niet erg zolang we er niet privé op hoeven bijleggen.

Maar de bodem...

Onze beheerkeuzes draaien vooral om de bomen. Maar aan de basis van een gezond bos ligt de bodem. En het is lastig om die te beschermen en te ondersteunen. Zolang het waterschap ons grondwater blijft wegpompen, hebben wij een droog bos, dat het alleen redt dankzij de lemige bodem.

In 2023 houden we voor het eerst een oogst met vaste machinepaden op 40 meter afstand. De zware machines rijden op voorgeschreven routes door het bos. Ze mogen de niet meer naar de gevelde boom toe rijden, ze moeten deze met hun grijparmen naar het pad toe trekken. Buiten deze paden wordt de zachte sponzige bodem voortaan nooit meer platgewalst.

Steenmeel

Steenmeel is het laatste instrument dat we nog niet hebben ingezet. Het kan de bodem minder zuur maken en het voegt nutriënten toe zoals calcium en kalium, die door verzuring en droogte uit de levende bodem wegspoelen. Het voegt silica toe, dat planten bescherming biedt tegen droogtestress, ziekte, verzuring en zware metalen.

Ik zou graag morgen een partij steenmeel laten uitstrooien om onze bosbodem te versterken. Maar die kosten zijn niet te dragen. Ons bos is 46 hectare groot, dat zou bijna 100.000 euro kosten. Ter vergelijking: onze omzet is gemiddeld 7.000 euro per jaar. Elke ondernemer snapt dat dat niet uitkomt.

CO2-credits zouden de kosten fors kunnen verlagen. Dan kunnen we het steenmeel in elk geval op de kwetsbaarste percelen laten strooien. Of, als de CO2-prijzen verder stijgen, in het hele bos.